Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις εστίασης – Καββαθάς στο newmoney: «Πάμε σε μια μεγάλη καταστροφή»
Oι επαγγελματίες που θίγονται χαρακτηρίζουν τα μέτρα ανεπαρκή - Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς: «Πάμε σε μια μεγάλη καταστροφή, περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις-Τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα»
Η μετάθεση των υποχρεώσεων, η περικοπή του ενοικίου κατά 40% και ένα ποσό μέσω δύο νέων προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο θα είναι επιδοτούμενο κατά το 50% είναι ο βασικός άξονας των παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης, ψυχαγωγίας και γυμναστήρια που θα κλείσουν από την ερχόμενη Τρίτη με βάση τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική. Εν τούτοις οι επαγγελματίες που θίγονται χαρακτηρίζουν τα μέτρα ανεπαρκή θεωρώντας ότι δεν μπορούν να ανασχέσουν την επιτάχυνση μίας νέας αρνητικής πορείας που ξεκινά και των χιλιάδων λουκέτων που θα έλθουν.
Τα μέτρα
Το σημαντικότερο στοιχείο των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι τα δύο νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής, Νο 4 και Νο 5 αντίστοιχα, με τα οποία ουσιαστικά επιχειρείται να δοθεί ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με δεδομένο ότι το ποσό που θα λάβουν θα είναι 50% επιδοτούμενο.
Συγκεκριμένα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και η Νο 5 θα χορηγηθεί το Δεκέμβριο με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
Μείωση ενοικίων 40%
Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.
Μετάθεση υποχρεώσεων σε εφορία, τράπεζες
Πέραν της προσπάθειας τόνωσης της ρευστότητας ανακοινώθηκαν και μέτρα για την μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Κράτος αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Επίσης γι αυτές τις επιχειρήσεις δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Παράλληλα συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
Οι αντιδράσεις
«Δυστυχώς τα μέτρα που ακούσαμε δεν είναι καν ασπιρίνη στον καρκινοπαθή. Όχι μόνο είναι παρωχημένα, αφού ουσιαστικά αποτελούν μία επανάληψη των μέτρων του Μαρτίου, είναι και ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τόσους μήνες περιπετειών αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς. «Με δεδομένο ότι το lockdown αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου αυτομάτως πάμε σε μία μεγάλη καταστροφή», προσθέτει.
«Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα», υπογραμμίζει.
«Ακόμα και με τα ενοίκια, η επιχείρηση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 2 του Δεκέμβρη και την επομένη θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με τι λεφτά; Ο τζίρος θα είναι μηδενισμένος όλο το μήνα. Και η εστίαση δεν είναι κλάδος που μπορεί να αναπληρώσει τζίρο, όπως ένα εμπορικό κατάστημα που στοκάρει. Έχουμε χάσει δυόμιση μήνες με το πρώτο lockdown και έρχεται τώρα άλλος ένας μήνας με μηδενικό τζίρο. Πλέον τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά», σημειώνει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναλύει η Ομοσπονδία, ο κύκλος εργασιών στην εστίαση είναι σήμερα 60% πιο μικρός σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. «Εάν πήγαινε έτσι ως το τέλος της χρονιάς θα μιλούσαμε για έναν ετήσιο τζίρο γύρω στα 2 δισ ευρώ, όταν πέρυσι ήμασταν στα 5 δισ ευρώ. Με το νέο lockdown όμως ούτε αυτό το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί και όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί και μία αλυσίδα συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία, απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ως τα αρτοποιία, τις αγορές κρεάτων και λαχανικών κοκ», προσθέτει ο κ. Καββαθάς.
Σήμερα λειτουργούν στο χώρο της εστίασης γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000 ενώ άλλα 100.000 είναι τα αποκαλούμενα «συμβοηθούντα μέλη», όπως η σύζυγος, τα παιδιά, γενικά οι συγγενείς α’ βαθμού του καταστηματάρχη. «Εάν το δει όμως κάποιος συνολικά θα διαπιστώσει ότι ο κλάδος επηρεάζει κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Καββαθάς.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΟΣΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕ΄ΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2662300629
ΚΙΝΗΤΟ: +30 690 7013069
SOCIAL MEDIA:
Δεν υπάρχουν σχόλια